Trøgstad fort
Trøgstad fort ble bygget i perioden 1912 til 1917 som en del av Fossumstrøkets befestninger. Dette fjellfortet, sammen med Høytorp fort, brugalleriene ved Fossum bru og Langnes jernbanebru, dannet Fossumstrøkets festning – datidens kraftigste festning i Norge. Byggearbeidene startet omtrent samtidig med byggingen av Høytorp fort.
Formålet med festningen var å forsvare Norges grense mot Sverige. Under første verdenskrig var det bekymringer for en mulig svensk invasjon, og derfor ble festningen bygget som en del av forsvarsverket langs grensen. Trøgstad fort hadde tunneler, kanonstillinger og andre forsvarsanlegg.
Under andre verdenskrig ble festningen okkupert av tyske styrker. Tyskerne brukte den som en del av sitt forsvarssystem langs kysten.
Etter krigen ble festningen gradvis avviklet som militært anlegg, og i dag er Trøgstad fort et historisk minnesmerke og et populært sted for besøkende som ønsker å lære mer om Norges militærhistorie.
Fjellfort
Trøgstad fort ble bygget som en del av Fossumstrøkets befestninger og er et fjellfort med 1,3 kilometer tunneler, overbygde skytestillinger og 500 meter med skyttergraver. Rommene i fortet var utstyrt for forlegning av soldater og alt de trengte i en krigssituasjon.
Mellom første og andre verdenskrig ble fortet brukt til utdanning av festningsartillerister og som rekruttskole. Soldatene hadde ansvar for vedlikehold, trening og beredskap.
Tyskerne okkuperte Trøgstad fort under andre verdenskrig. Etter tyskernes kapitulasjon ble fortet brukt som interneringsleir for tyske soldater som skulle sendes hjem. Noen av disse soldatene hadde stiftet familie i Norge, og de hadde også med seg kone og barn.
Etter krigen ble fortet brukt til ulike formål, inkludert ammunisjonslager og ammunisjonsverksted. Fortet var også i bruk som radarstasjon/skole.
Luftforsvaret hadde et radarkontrollområde for NIKEbatteriet på fortet. Soldatene fortsatte å vedlikeholde og administrere fortet.
All militær aktivitet opphørte ved Trøgstad fort i januar 1997. I dag eies fortet av Indre Østfold kommune og vedlikeholdes som museum og friluftsområde. Frivillige, samt flere tidligere offiserer og soldater, har lagt ned mye dugnadsarbeid for å bevare og formidle fortets historie.
Lengst levetid
Trøgstad fort er det festningsanlegget i Norge som har lengst tid som operativt forsvarsanlegg, fra åpningen i 1917 til NIKE ble nedlagt i 1990.
I fortet er det utsprengte rom for forlegning av soldater og alt som trengs i en krigssituasjon. Fortet ble opprinnelig etablert som to kanonartelleribatterier. Her var kanonene sprengt inn i stillinger i fjellet. Til forsvar for kanonstillingene var det etablert et ytre forsvarsverk med infanteriverk med oppholdsrom, løpeganger og skyttergraver. Dette bidro til at Trøgstad fort fremsto som et unikt innlandsfort.
I tiden mellom de to verdenskrigene ble fortet brukt til utdanning av festningsartillerister og som rekruttskole.
Annen verdenskrig
Ved Fossum bru lå 12. april 1940 norske soldater i stillinger på Askim-siden, 120 i tallet. De forsøkte å hindre at tyske tropper kom seg over Glomma. Tyskerne kom også fra nord, fra Lillestrøm.
13. april slo Trøgstad fort tilbake et tysk fremstøt langs riksvei 22 fra Båstad. Tolv skudd ble avfyrt, og en tysk infanterikanon ble ødelagt. Senere samme dag ble det avfyrt atten skudd i retning Slitu.
Fortets 12 cm tårnkanoner hadde en skuddvidde på 11.300 meter. Disse nådde ikke lenger enn til Askim jernbanestasjon og kunne, i likhet med Høytorp fort, ikke medvirke i forsvaret av Fossum bru.
Trøgstad fort ble overgitt til tyskerne 15. april og var resten av krigen okkupert av dem.
Ammunisjonslager
Etter krigen ble fortet tatt i bruk som ammunisjonslager. Fra 1945 til 1956 var det radarstasjon/skole på fortet. Fra 1955 til 1995 hadde hæren ammunisjonsverksted, og fra 1959 til 1991 hadde Luftforsvaret radarkontrollområde for NIKEbatteriet der.
I 1995 ble all militær aktivitet lagt ned, og fra 2001 ble Trøgstad kommune – i dag Indre Østfold kommune – eier av Trøgstad fort. Kommunen har et overordnet ansvar for bruk og drift av området.
NIKEbatteriet
I 1960-1992 var Trøgstad fort styringssentral for NIKEbatteriet med utskytningsområde på Havnås. Batteriet inngikk i en kjede med i alt fire batterier plassert rundt hovedstadsområdet. Rekkevidden dekket mesteparten av Sørøst-Norge. All militær aktivitet ble lagt ned i 1995.
Tidligere ansatte ved NIKEbatteriet er i dag nøkkelpersoner i arbeidet med å holde Trøgstad fort vedlike og dessuten gi nyttig kunnskap om fortet og dets historie.
Ildsjeler
Trøgstad Forts venner har lagt ned et betydelig arbeid på fortet i årevis, for eksempel i A- og B-batteriet og i «fortgrava». Hele fortområdet er på cirka 430 mål, og dette må vedlikeholdes og følges opp.
Aktiviteter og bruk av fortet i dag
Det er gjennomført mange aktiviteter og arrangementer for befolkningen de senere årene. Blant mye annet har påskeeggjakt på fortet vært svært populært. Om lag tusen deltakere er med hvert år. Ulike former for kulturaftener er også populært og trekker mange publikummere.
Det gjennomføres opplegg for skoler og barnehager i kommunen, både undervisning og tursti. Mange foreninger og organisasjoner besøker fortet hvor de får orienteringer og omvisning.
I 2017 feiret Trøgstad fort 100 år. Jubileumsuken var et samarbeid mellom Trøgstad Forts Venner og Trøgstad kommune. I løpet av jubileet ble det blant mye annet holdt konserter av kulturskolen, HM Kongens Garde og Kongelige Norske Marines Musikkorps.
Populært friluftsområde
Trøgstad fort er mye mer enn et historisk monument. På toppen av fortet, på Trøgstad varde, kan trøgstingene med god grunn skryte av at de har Østfolds beste utsikt. I fint vær kan man fra utsiktstårnet se både Gaustadtoppen, Tryvannstårnet, Hardangervidda og mye annet i alle himmelretninger. Tårnet er bygget slik at også rullestolbrukere kan ta seg opp på øverste avsats.
Flott natur
Trøgstad fort dekker et stort område med flott natur og mange spennende planter og arter. Dette kombinert med det unike festningsanlegget gjør at området er populært blant unge og gamle, med eller uten spesiell interesse for historie. Trøgstad fort kan by på flotte opplevelser – uansett.
Fra Stjerneplassen, som ligger ved inngangen til forsvarsanlegget, går det en merket tursti, «Fortet rundt». Den passerer mange av severdighetene på fortet. Turen er halvannen kilometer lang. Fra utsiktstårnet på fortets høyeste punkt, Trøgstad varde (271 meter over havet), er utsikten formidabel.
Langs ruten er det satt opp skilt som forteller om anlegg inne i fjellet. Noen steder er det mulig å utforske de overbygde skytestillingene, mens det kun er adgang til tunnelene i forbindelse med omvisninger. Noen av tunnelene er midlertidig stengt fordi sikringsarbeider må utføres før publikum kan slippe til igjen.
Mange bygninger
Det er flere hus på området, blant annet en særegen trebebyggelse som kan ses fra utsiden. Pershytta ligger på samme høydedrag som Trøgstad varde, og på søndager er det ofte mulig å kjøpe kaffe og vafler der.
Trøgstad Forts Venner arrangerer «åpent fort»-dager med omvisning. Utenom disse kan man bestille omvisning. Disse turene gir tilgang til tunnelene, B-batteriet, de ytre forsvarsstillingene som omfatter skyttergraver, overbygde skytestillinger, kanonstillinger og enda noe mer. I et eget lokale kan besøkende se en stor samling av bilder og dokumenter fra Trøgstads historie.
Badeplass og P-plass
Like før innkjøringen til bebyggelsen i Nedre leir er det anlagt parkeringsplass for besøkende til fortet. Der ligger også Gravstjern hvor det er anlagt en populær badeplass.