Høytorp fort

Høytorp fort var hovedfortet i Fossumstrøkets festning og er bygget i perioden 1912-1918. Sammen med Trøgstad fort og brogalleriene ved Glomma skulle Høytorp stoppe angrep fra nord, syd og øst.
Høytorp fort var hovedfortet i Fossumstrøkets festning og er bygget i perioden 1912-1918. Sammen med Trøgstad fort og brogalleriene ved Glomma skulle Høytorp stoppe angrep fra nord, syd og øst.
Første kontingent av rekrutter ankom Høytorp fort 10. august 1915. Fortet deltok under kampene mot tyske styrker 9.-14. april 1940. Høytorp fort ble nedlagt som militært anlegg i 1995. Riksantikvaren fredet fortet i 2001. Eidsberg kommune – nå Indre Østfold kommune – overtok Høytorp i 2003.
Under annen verdenskrig fjernet tyskerne fortets fire tårnkanoner. Foreningen for Høytorp fort startet i 1996 arbeidet med å få tårnkanonene tilbake. I 2009 kom delene til de to første 7,5 cm Cockerill tårnkanonene tilbake, og disse ble ferdig montert i 2014. En 12 cm Schneider tårnkanon ble demontert og hentet i 2014 og montert på Høytorp i juli året etter. Dermed er tre av fire tårnkanoner tilbakeført.
12 cm tårnkanonen er virksom og avfyres ved enkelte arrangementer. Det nedlegges et stort arbeid for å tilbakeføre fjellanleggets kjøkken, og både bakerovn og vedkomfyrer benyttes til tilberedning av mat under arrangementer som Vårdager, Førjulsdager og Festningsdagen.
Omvisning
I juni, juli og august hvert år er det omvisninger på Høytorp fort på søndager klokka 14. Her blir deltakerne guidet i nitti minutter gjennom spennende og mørke ganger og inne i og utenfor tårnkanonene. Man får høre interessant historie og oppleve flott utsikt fra toppen av fjellanlegget. Omvisning avsluttes i festningsmuseet, med utstilte uniformer, våpen og gjenstander. Et eget artillerimuseum er åpent på søndager i juni, juli og august. Grupper kan bestille omvisning utenom faste omvisningsdager.
Faste arrangementer
Det er faste arrangementer på Høytorp hvert å: Vårdager i april, Festningsdagen i september, Førjulsdager i november og treff for militærhistoriske kjøretøy i august. På 17. mai salutteres det fra fortet.
41 bygninger
Høytorp-området utgjør ikke mindre enn 426 dekar. 41 større og mindre bygninger står på området. Noen av dem er originale fra tiden da fortet ble bygget, andre er fra tyskernes tid på fortet under krigen, og noen bygninger er kommet til i senere år. Mange av bygningene på Høytorp leies ut til sivile formål. Flere lag og foreninger har sin virksomhet her. Det samme har kunstnere og noen firmaer. Hver onsdag er det åpent i en stor bruktbutikk, og det er serveringslokaler på området. Den gamle mannskapsmessa ble påbygd og utstyrt med nytt kjøkken på 1990-tallet og er i dag selskapslokaler.
Friluftsliv
Høytorp fort er i dag et mye benyttet friluftsområde for befolkningen i Mysen. Festningsanlegget er massivt sett utenfra, og friluftdelen av området er åpent for offentligheten hele året. Inne på området finnes det flere kilometer med turveier og stier. Om vinteren blir det laget en to kilometer lang lysløype, med kunstsnø om nødvendig. Hver høst arrangeres motbakkeløpet «Høytorp Opp» fra Kulturtorget i Mysen sentrum opp til toppen av Reduiten.
Området er mye brukt av foreninger og organisasjoner som samlingssted i sommerhalvåret. Blant annet har det gjennom årene vært arrangert konserter, biltreff og hundeutstillinger på Høytorp.
Foreningen for Høytorp fort
Foreningen for Høytorp fort ble stiftet 4. november 1996 og har om lag åtti medlemmer i dag. Foreningens formål er å bidra til å bevare Høytorp fort for ettertiden. Foreningen har utført – og utfører – et stort dugnadsarbeid. Restaureringsarbeider i fortet, opparbeidelsen av et lite festningsmuseum, istandsetting av kanoner, tilbakeføring av tre av i alt fire tårnkanoner, gjennomføring av omvisninger og besøk på Riksarkivet og i Forsvarsmuseet. Foreningen er medlem i Hjemmefrontsmuseet i Rakkestad og Reiseliv Indre Østfold. Foreningen for Høytorp fort samarbeider med Indre Østfold kommune, Fylkeskonservatoren, Riksantikvaren, Forsvarsmuseet og lokale aktører.